Siddùra
Smaragdový ostrov a jeho krásy
Sardinie, neboli "smaragdový ostrov", je druhým největším ostrovem ve Středozemním moři. Přestože má na většině svého území poměrně kopcovitý terén, místní producenti vína mohou využívat výhody teplého středomořského klimatu. Vinařství Siddura se nachází v blízkosti středověké, malebné vesničky Luogosanto a lze jej považovat za srdce sardinské oblasti Gallura. Vznešená kultura vína je zde stejně stará jako historie lidí, kteří po staletí obývají tuto zemi. Obnovení starodávné tradice pěstování vína vnáší kus historie do jejich běžných životů a vytváří mimořádné příležitosti, za které jsou nebývale vděční.
Země jako strvořená pro lásku
Sardinie má své unikátní odrůdy révy vinné, z nichž některé jsou autochtonní a nenajdou se nikde jinde na světě. V posledních letech vinohradnictví a vinařství Sardinie zažilo revoluci, která zmodernizovala výrobu a vzniklo 20 vinařských zón DOC a jedna DOCG. Tento vinařský region má největší předpoklady být tím nejosobitějším regionem celé Itálie. Kouzlo tohoto ostrova, otevřeného věčně nadmutému moři a od něj vanoucích větrům do všech stran, je v nespočetném množství různých zajímavých mikroklimat, k čemuž přispívají rovinatější i kopcovitější terény a pro pěstování révy zajímavé spektrum půdních podloží od žuly přes vápenec po písčité a štěrkovité půdy.
Pěstované odrůdy
Vermentino najdete vysazené poblíž mořského pobřeží na Sardinii, v Toskánsku nebo Ligurii. Je to svěží letní víno s tóny bílých peckovin, exotického ovoce, středomořských bylin a jemnou slaností v chuti evokující moře. Aktuálně v Itálii najdete zhruba 4000 hektarů vinic Vermentina, z nichž hned 3300 hektarů je na Sardinii.
Cannonau je s 8000 hektary vinic nejrozšířenější odrůda Sardinie. Odrůda v místním dialektu také nazývaná jako Cannonao se na ostrov dostala ve 14. století pravděpodobně ze Španělska. V roce 1990 bylo genetickými testy potvrzeno, že Cannonau je identické se španělskou odrůdou Garnacha (Grenache ve Francii). Kromě Sardinie najdete malé výsadby Cannonau také v Umbrii, Toskánsku nebo Benátsku.
Této starobylé odrůdě se nejlépe daří v malé oblasti na severozápadě provincie Sassari. Upřednostňuje vápenato-jílové lehké prosluněné půdy, kde se stále pěstuje systémem “ad alberello sardo“ nebo s nízkým vedením, čímž získává vysoký obsah cukrů a polyfenolů, které dodávají vínu strukturu a plnost. Odrůda je podobná Bovale sardo, k níž ji mnozí odborníci přirovnávají.