Tenuta Luisa - Molise

Dlouholetá rodinná vášeň začala už před více než 80 lety, kdy byl Francesco Luisa ve svých 37 letech zanechám jako vdovec se 6 dětmi a plný odvahy a předvídavosti koupil 5 hektarů půdy. Tady začíná sága rodiny Luisa z Corony, pokračující díky Delcisu, který kráčel v otcovích šlépějích.
Dále se mohl statek rozvíjet především díky Eddimu, který teprve ve 13 letech začal pracovat po boku svého otce. Dokonce i dnes Eddi pomáhá a podporuje své dva syny, Michela a Davida, kteří moudře kombinují tradice s inovacemi, zatímco respektují základy jejich umění i terroiru samotného. Je to právě jednota rodiny a její nadšení, odvaha a předvídavost, které dovolily statku Tenuta Luisa v průběhu let neustále růst. Nyní vlastní 95 hektarů vinic a produkují za rok více než 350 tisíc lahví s vývozem do celého světa.
Vinice - Když se práce stane zábavou

Naše oblast hraničí s Jadranským mořem na jihu a Alpami na severu, což znamená, že si můžeme užívat jedinečného podnebí, které je výsledkem kombinace několika větrů: bora, studeného, šlehajícího východního větru a scirocco, teplejšího a vlhčího, přicházejícího od moře. Jsme opravdu šťastní, že můžeme dělat práci, kterou máme rádi. Hospodařit v okouzlujícím vinařství umístěném na 130 hektarech vinic je každodenním snem. Čekáme jen na vás, abychom s vámi mohli sdílet naši radost a štěstí.
Pěstované odrůdy
Tato odrůda s bílými hrozny patří mezi nejrozšířenější vína na světě a je známá pro mnoho různých příchutí, které jsou dány konkrétním terroirem i vinařem. Původ Chardonnay je zahalen tajemstvím. Téměř jistě ale pochází z přírodního křížení. Je to smyslné osobité víno nadčasové elegance, které svádí svou dobře definovanou strukturou a příjemnou přímočarostí pití.
Ribolla Gialla je společně s Friulanem známá především jako skutečný symbol oblasti Friuli. Přestože o tom panují dohady, většina vědců se domnívá, že má odrůda domorodý původ. Nejstarší záznamy sahají až do 12. století. Tato odrůda pravděpodobně vděčí za své jméno jejímu vysokému obsahu kyseliny jablečné, které v minulosti pomáhala vínu ke kvašení (italsky ribollire) v demižonech.