Quercia al Poggio

Historické vinařství z malé vesničky
Vinařství se nachází na místě malé vesničky z 19. století, kde stál klášter mnichů Vallombrosani z nedaleké Badia a Passignano. Teprve až od roku 1997 zahájili Michela a Vittorio Rossi důkladnou obnovu vinařství, počínaje postupnou výsadbou 15 hektarů vinic. Kromě vinic se na pozemcích bohatých na lesy pěstují podle kritérií ekologického zemědělství i olivovníky, ze kterého rodina Rossi vyrábí prvotřídní olivový olej.
Starobylé sídlo Rossiových leží na kopci obklopeném ze tří stran vinicemi a olivovníky a nachází se v těsné blízkosti dvou historických statků v Chianti Classico, Isola e Olena a Castello della Paneretta.
Vinice
Oblast Chianti Classico je na své delší severojižní ose ohraničená městy Florencie a Siena a je složena z devíti podoblastí, které se dají pro přehlednost rozdělit na čtyři jižní (Radda, Gaiole, Castelnuovo Berardenga a Castellina) a pět severních (Barberino Val d´Elsa, Poggibonsi, Tavarnelle, San Casciano a Greve). Vína z jednotlivých podoblastí se díky klimatickým a půdním podmínkám lehce odlišují, zhruba jako apelace v oblasti Médocu.
Chianti Classicu, stejně jako oblasti Chianti, vládnou v nejlepších polohách vinic dvě půdní podloží – galestro a alberese. První jmenovaná půda je bohatá na vápenec a jíly, je lehčí a má křehčí, drobivou strukturu, i když jsou i místa, kde má galestro příměs břidlice. Alberese je půda obecně kamenitější a těžší, rovněž s vysokým obsahem vápence.
Pěstované odrůdy
Malvasia Nera je odrůda červeného vína rozšířená hlavně v jižní Itálii, zejména v Apulii a na Sicílii. Vína z ní jsou charakteristická intenzivní rubínově až fialovou barvou a bohatou vůní. V chuti se objevují tóny zralého ovoce, jako jsou višně a švestky, doprovázené jemnými květinovými a kořenitými prvky, včetně náznaků růže, kakaa a tabáku.
Colorino je vzácná modrá odrůda, která se vyskytuje hlavně v Toskánsku. Její hlavní využití spočívá v přidávání barvy vínům, jak napovídá samotný název. Často ji upřednostňují vinaři při výrobě Chianti a Vino Nobile pro zvýraznění barvy ve směsích.
Velkolepá kombinace půdy, svahu a slunečního svitu na vinici produkuje dokonalé Sangiovese: čisté na duchu a s nesrovnatelnou kvalitou, víno mimořádné komplexity se silnými aromatickými znaky a chutí třešní, tabáku, kůže, lékořice a koření s přímou a vyváženou strukturou tříslovin a kyselin, víno silné i elegantní.
Ciliegiolo je toskánská odrůda podobná Sangiovese, s výraznějšími ovocnými a kořenitými tóny a nižší kyselinkou. Název získala podle chuti zralých třešní, doplněných o kořenité a květinové akcenty. Často se používá v cuvée, jako Chianti a Parrina, ale v poslední době vyniká i samostatně.