Rezervace pro prodejnu Wine & Food Shop Lavite Zlín

Rezervace je nezávazná, ozveme se Vám nejdříve.

Odesláním formuláře souhlasíte s ochranou osobních údajů

Rezervace pro prodejnu Wine & Food Shop Lavite Praha

Rezervace je nezávazná, ozveme se Vám nejdříve.

Odesláním formuláře souhlasíte s ochranou osobních údajů

E-shop

Přehled Vašich nejoblíbenějších sýrů

Přehled Vašich nejoblíbenějších sýrů

Přinášíme Vám přehled Vašich nejoblíbenějších sýrů, na kterých si pravidelně s oblibou pochutnáváte na našich degustančích prknech. Montasio, Asiago a Ubriaco, jejich původ, charakteristické vlastnosti a návrhy na párování s vínem. Dobrou chuť. 

Montasio

Domovina tohoto sýra je region Friuli-Venezia Giulia a přilehlých oblastí Veneto. Jeho historie sahá až do 13. století, kdy jej začali vyrábět místní mniši. Montasio se vyrábí z kravského mléka a má chráněné označení původu (DOP - Denominazione di Origine Protetta- chráněné označení původu). Zraje v různých fázích – fresco (čerstvý, 2–3 měsíce), mezzano (středně vyzrálý, 5–10 měsíců) astagionato (dlouho zrající, nad 10 měsíců). Čím déle sýr zraje, tím je sušší a intenzivnější, s ořechovými a pikantními tóny. Na našich pultech najdete všechny tři úrovně zralosti a můžete tak volit zcela dle Vašich osobních chuťových preferencí

  • Párování k vínu: Pro mladší Montasio volte lehké bílé víno, například Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio. Starší Montasio se skvěle hodí k plným červeným vínům, jako je Merlot nebo Cabernet Sauvignon.
  1. Eximia Sauvignon Blanc IGT
  2. Sauvignon
  3. Red Rosso IGT
  4. Merlot
  5. Rosso Riserva Collio

Asiago

Tento slavný sýr pochází z oblasti Veneto, konkrétně z náhorní plošiny Asiago v Dolomitech. Asiago má dlouhou historii, datující se až do středověku. Existují dvě hlavní varianty –Asiago Pressato(čerstvý Asiago, měkký a jemný, zraje jen několik týdnů) a Asiago d’Allevo(vyzrálý Asiago, zraje 3–15 měsíců). Mladší verze je krémová a jemně máslová, zatímco zralejší sýry získávají pikantní a aromatické tóny.

  • Párování k vínu: Čerstvý Asiago ladí s lehkými bílými víny jako Chardonnay nebo Prosecco. Starší Asiago d’Allevo je perfektní s červenými víny, například s Chianti nebo Barbera, která doplní jeho výraznou chuť.
  1. Puntet Chardonnay DOC
  2. Chardonnay Collio DOC
  3. Prosecco Eroe Superiore Extra Brut DOCG
  4. Chianti Classico
  5. Chianti Classico BIO DOCG
  6. Tra La Terra E il Cielo Barbera d`Asti Superiore DOCG
  7. Le Gagie Barbera d`Asti DOCG

Ubriaco (opilý sýr)

Sýr Ubriaco, jehož jméno znamená „opilý“, se vyrábí v severní Itálii, zejména v regionech Veneto a Friuli. Tento sýr je známý především tím, že zraje v hroznových slupkách nebo víně, čímž získává specifickou chuť a aroma. Ubriaco se vyrábí z kravského, ovčího nebo kozího mléka a během zrání je ponořen do mladého červeného vína, nebo do hroznových slupek, které mu dodají unikátní ovocné a taninové aroma. Slupky vytvářejí na kůrce syté fialové zabarvení a zanechávají jemnou stopu vína ve vnitřní chuti.

  • Párování k vínu: Tento sýr si přímo říká o párování s plnějšími červenými víny, jako je Valpolicella nebo Amarone, která se dobře doplňují s jeho ovocnými a vinnými tóny.
  1. Valpolicella Classico DOC
  2. Valpolicella Ripasso DOC
  3. Amarone Classico Della Valpolicella
  4. Amarone della Valpolicella DOCG

Všechny tři sýry vyniknou také na sýrovém prkénku s ořechy, medem, ovocem nebo kvalitními olivami a jsou ideální součástí italské aperitivní kultury, kterou skvěle doplní výběr výše uvedených vín.

Přehled Vašich nejoblíbenějších sýrů Přehled Vašich nejoblíbenějších sýrů Přehled Vašich nejoblíbenějších sýrů

Další aktuality

Všechny aktuality