Neri
Ruční sklizeň hroznů
Rodina Neri, nyní ve čtvrté generaci, naplnila projekt pradědečka tím, že předala z otce na syna lásku k těmto sopečným, černým a úrodným zemím, i ve způsobech ošetřování půdy. Pokud jde o území, bylo ve skutečnosti rozhodnuto o zavedení neintenzivního ekologického zemědělství, kromě zachování ruční sklizně hroznů a oliv, jako tomu bylo kdysi.
Půda vulkanického původu
Vinařství Neri Agricola se rozkládá mezi okresy Arrigo a Borrigliona, v nadmořské výšce 600 metrů, na území s komplexním charakterem díky půdě vulkanického původu s významnou minerální složkou. Agricola spadá do jedné z nejvýznamnějších vinařských oblastí na Sicílii. Na celkové ploše 9 hektarů bohaté zemědělské půdy, se nachází vinice, které rodí vína s označením DOC Etna.
Pěstované odrůdy
Pro červená vína z Etny je Nerello Mascalese klíčová odrůda. Ta je podobně jako Pinot noir velmi citlivá na proměny terroiru. Jsou to vína barvou i aromatickým charakterem velmi lehce zaměnitelná s burgundskou produkcí. Podobně jako Pinot noir nebo Nebbiolo má i Nerello Mascalese potenciál velmi dobře vyzrávat v láhvi.