Tenuta Tascante
Vinná réva na úpatí vulkánu Etna
Dějiny vína se zde píšou již po osm generací, kdy celá rodina věnuje pozornost a lásku každému hroznu z tohoto vinařství. Víno je vyráběno na vinici, kde vinná réva dozrává přímo na úpatí slavného vulkánu Etna. Vína mají bohatou tříslovinovou strukturu a typickou aromatickou intenzitu. Černá půda, vulkanické skalní stěny a háje plné kaštanů a dubů dávají vínům nezaměnitelnou chuť. Tato vinařství mají několika set letou historii a jejich vína se řadí mezi nejvýznamnější napříč celou Sicílií.
Příznivé podnebí, jedinečné odrůdy
V portfoliu tohoto vinařství je jich hned několik - Sallier De La Tour, Tenuta Regaleali, Tenuta Capofaro a Tenuta Tascante, kde vinná réva dozrává přímo na úpatí slavného vulkánu Etna. Vinařství získalo přestižní ocenění Wine Enthusiast Wine Star Awards - Best European Winery.
Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné: léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách s markantními teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Nejpěstovanější modrou odrůdou je Nero d’Avola, v oblasti Etny pak Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, zatímco z bílých autochtonních odrůd převládají Grillo, Carricante, Catarrato a Insolia. z mezinárodních odrůd jsou nejpopulárnější Syrah, Merlot, Chardonnay a Cabernet Sauvignon.
Pěstované odrůdy
Pro červená vína z Etny je Nerello Mascalese klíčová odrůda. Ta je podobně jako Pinot noir velmi citlivá na proměny terroiru. Jsou to vína barvou i aromatickým charakterem velmi lehce zaměnitelná s burgundskou produkcí. Podobně jako Pinot noir nebo Nebbiolo má i Nerello Mascalese potenciál velmi dobře vyzrávat v láhvi.
Carricante je stará bílá odrůda vinné révy z východní Sicílie, o které se předpokládá, že na sopečných svazích Mt Etna rostla nejméně tisíc let. Odrůda je známá svou výraznou kyselostí.
Nero d’Avola je odrůda révy vinné pěstovaná nejvíce v Kalábrii a Sicílii, která se používá především pro výrobu červeného vína. Výsledné víno má ovocnou chuť s tény bobulí a čokolády.
Cabernet Sauvignon je jedna z nejrozpoznatelnějších odrůd na celém světě. Je to réva pocházející z Francie, produkt spontánního křížení mezi Cabernetem Franc a Sauvignonem Blanc v 17. století. Tato odrůda byla v Itálii představena v roce 1820. Odrůda je tedy v porovnání s ostatními poměrně nová.