Sallier de La Tour
Autochtonní sicilská vína
Mírné teploty, kopce, slunce a mořský vánek dělají ze Sicílie ideální prostředí pro pěstování vinné révy a výroby vína. Největší ostrov Středomoří získal své jméno od původních obyvatel - domorodých kmenů Sicani a Siculi. V 11. století př. Kr. se zde usadili Féničané, kteří přicestovali ze severní Afriky, a jako zkušení zemědělci se bez otálení začali věnovat i vinohradnictví. Ačkoliv Sicílii od pevniny dělí pouze úzká Messinská úžina, od ostatních regionů jižní Itálie se zcela liší. Na rozdíl od nich byla tradičně komerčně orientovaná, možná i díky slavnému vínu Marsala. Největším dilematem sicilských vinařů je dnes to, zda-li je lepší získat si reputaci pomocí „mezinárodních“ odrůd nebo si naopak vytvořit image sicilské víno autochtonními kultivary. Samotné vinařství Sallier de La Tour vzniklo v roce 2000.
Sopečné podloží a velmi teplé podnebí
Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné. Léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí (až 15 ºC). Vína ze Sicílie mají většinou vysoký obsah alkoholu, působí zvláštním a silným dojmem, k čemuž přispívá sopečné podloží a velmi teplé podnebí. Nejpěstovanější modrou odrůdou je Nero d’Avola, v oblasti Etny pak Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, zatímco z bílých autochtonních odrůd převládají Grillo, Carricante, Catarrato a Insolia. z mezinárodních odrůd jsou nejpopulárnější Syrah, Merlot, Chardonnay a Cabernet Sauvignon.
Pěstované odrůdy
Syrah je odrůda vinné révy, která slouží především k výrobě červeného vína. Původně pochází z Francie a patří k 10 nejpěstovanějším odrůdám na světě. Výsledné víno má sytou rubínovou barvu a intenzivní aroma fialek.
Nero d’Avola je odrůda révy vinné pěstovaná nejvíce v Kalábrii a Sicílii, která se používá především pro výrobu červeného vína. Výsledné víno má ovocnou chuť s tény bobulí a čokolády.
Starodávné hroznové víno na Sicílii, dává tomuto vínu bledě slámově žlutou barvu, květinové a ovocné aroma, bylinné tóny, svěží a harmonickou chuť. Elegantní víno, vynikající výraz jeho území.
Starodávné hroznové víno na Sicílii, dává tomuto vínu bledě slámově žlutou barvu, květinové a ovocné aroma, bylinné tóny, svěží a harmonickou chuť.