Cantine Polvanera
Dlouhá rodinná tradice charakterizuje historii vinařství Polvanera, které bylo založeno v roce 2002 díky odhodlání jeho majitele a enologa Filippa Cassana. Ten si vždy byl dobře vědom potenciálu svého území a jeho typických hroznů. Díky dovednostem svého otce v oblasti vinohradnictví a vlastnímu vzdělávání na zemědělské škole "Basile Caramia" v Locorotondo se Filippo rozhodl vsadit na čistou vinifikaci, což je proces, který zvýrazňuje zvláštní vlastnosti révy i terroira. Spojení tradice a inovace dalo život vínům přísně spjatým s územím, která mají typické, elegantní, svěží a minerální tóny.
Nyní se celková produkce, která se věnuje spíše kvalitě než kvantitě, rozkládá na 120 hektarech, na kterých se pěstují odrůdy Primitivo, Aglianico, Aleatico, Minutolo, Moscato, Falanghina, Bianco d'Alessano, Marchione a Maresco.
Vinařství Polvanera vedené enologem Filippo Cassanou se nachází mezi Acquaviva delle Fonti a Gioia del Colle v nadmořské výšce 300 - 450 metrů a je obklopeno zvláštní krajinou s typickými suchými kamennými zdmi, opadanými duby a vinicemi. Nejčastěji ve vinicich najdete odrůdu Primitivo, na kterou se Polvanera specializuje.
Polvanera se pyšní i samotným vinným sklípkem, který je neobvyklý: tato půvabná stavba vyhloubená 8 metrů do vápencové skály umožňuje zrání vína při stálé teplotě. Ke sklepu je připojen i historický zámek pocházející z roku 1820, v němž mohou návštěvníci a hosté ochutnat vína, typické apulské pokrmy a také se zúčastnit kulturních akcí.
Pěstované odrůdy
Primitivo je odrůda vinné révy s tmavě modrými hrozny. Pochází přibližně z 18. století a dnes se pěstuje převážně v Apulii. Její hrozny jsou určeny především na výrobu jednoodrůdového červeného vína, které má bohaté a kořeněné aroma.
Hrozny používané pro výrobu tohoto vína se pěstují v údolí Macchialupa na hranici mezi provinciemi Avellino a Benevento.