Coppi
Nadšení a obětavost
Rok 1882 je rokem stavby historického sklepa, který vznikl díky tehdejšímu Apulskému vinnému expertovi. Ke konci 60. let v tomto sklepě s nadšením a obětavostí mladého muže pracoval enolog Antonio Coppi, který byl na svou práci velmi hrdý. Vína Coppi vděčí za své zrození i svou historii právě jemu. V roce 1979 sklep odkoupil a od té doby bylo jeho cílem získat apulské vinné produkci důstojnost a prestiž. V té době byla ještě málo známá a ostatními klasickými italskými víny opovrhovaná. Díky letům tvrdé práce, vytrvalosti, obětování a prozíravosti dosáhl krok za krokem svého cíle. Na začátku 90. let, kdy by na spočítání vinařství v Apulii stačila jedna ruka a jejich vína byla považována za podřadná, si mohl Antonio Coppi dovolit koupit první stroj na lahvování vín.
Rodinné vinařství
Cantine Coppi je rodinné vinařství, které se věnuje výrobě vína již více než 100 let. Momentálně vlastní 100 hektarů vinic v oblasti Puglie, mezi jihovýchodní částí Bari a Salento, které pečlivě spravují od vinice až po sklep. Vinařství produkuje širokou škálu kvalitních vín, jež jsou vyráběny pouze ze 100% autochtonních - původních odrůd: Primitivo DOC Gioia del Colle, Negroamaro, Aleatico, Falanghina, atd., které jsou ceněny mezinárodními znalci vína. Ročně vyrobí 900 000 lahví vína a z toho 60% je exportováno. Dalo by se říci, že sklepy Coppi dnes patří k tomu nejlepšímu, co lze v italském odvětví výroby vína nalézt, jak zdůrazňuje rejstřík ocenění, což je velký úspěch, který slaví vinařští nadšenci a odborníci po celá desetiletí.
Pěstované odrůdy
Primitivo je odrůda vinné révy s tmavě modrými hrozny. Pochází přibližně z 18. století a dnes se pěstuje převážně v Apulii. Její hrozny jsou určeny především na výrobu jednoodrůdového červeného vína, které má bohaté a kořeněné aroma.
Aleatico je červená odrůda vinné révy, které se kromě jihu Itálie pěstuje také například v Chile nebo v Kalifornii. Často je tato odrůda zdrojem pro výrobu dezertních vín, která jsou charakteristická aromatem růží, bobulí nebo liči.
Negroamaro je tmavá odrůda vinné révy pocházející z jižní Itálie. Pěstuje se téměř výhradně v Apulii. Výsledná vína mají temnou granátovou barvu a, stejně jako samotné hrozny, je lehce nahořklé.
Přestože většina odrůd z rodiny Malvasie je bílá, Malvasia Nera se pyšní červenými hrozny. V Itálii se používá primárně do směsí, kde se cení především její hluboká barva a kvalitní aroma. V oblasti Puglia se často mísí s odrůdou Negroamaro, v regionu Toscana zase s révou Sangiovese.
Tato původní odrůda je známá už od roku 1300 a byla objevena Benátčany ve středověku v řeckém měste Monovasii, jinak také Malvasii. Později byla dovezena do Benátek, odkud se pozoruhodně rozšířila do všech oblastí Středozemního moře. Ve velké rodině odrůdy Malvasie můžeme rozlišit tu istrijskou, která se rozšířila především na kopcích jižně od Friuli.