Vetrère
Dlouhý příběh
První záznamy o statku se vrací zpět do 17. století, kdy v Salentu vzkvétalo baroko. Hlavní město regionu Salento, Lecce, je po celém světě díky jeho vybraným architektonickým památkám známé jako hlavní město baroka. V pozdějších dobách společnost patřila k rodinám Troilo, poté Ammazzalorsa a nakonec k rodině Bruni. V roce 1903 se Michele, poslední potomek rodiny Ammazzalorsa, oženil se Serafinou z rodiny Troilo a ve druhé polovině 20. století zanechal svůj majetek svému adoptivnímu synovi Enricu Brunimu. Dnes vedou společnost Vetrère sestry Annamaria a Francesca, které převzali statek s obětavostí a vášní. Jejich cesta je lemována dlouhou historií, která v sobě mísí hodnoty starodávných tradic s nadšením ke všemu inovativnímu, vše ve jménu kvality.
Na zelené vlně
Hrozny pro farmu se pěstují metodou spurred cordon espalier. Během sklizně jsou trsy hroznů okamžitě sesbírány a vylisovány. Aby se hrozny vyhnuly oxidaci a ve víně se rozvinuly všechna aromata i chutě, nejsou mezitím nikde skladovány. Vinifikace probíhá za kontrolovaných teplot bez kontaktu hroznů s kyslíkem. Tato procedura dovoluje uchovat čistotu organoleptických vlastností vína a jeho přesnou identitu. Vetrère si také vybralo cestu čisté energie a je schopno pokrýt svou spotřebu energie plně z vlastních zdrojů. Elektřina je vyráběna díky solárním panelům, které pokrývají sklep a kanceláře i díky štědrosti apulského slunce. Kotel na biomasu zase vyrábí teplo pro statek. Hroznová semínka se v létě přirozeně suší, aby v zimě mohla sloužit jako přírodní palivo.
Pěstované odrůdy
Negroamaro je tmavá odrůda vinné révy pocházející z jižní Itálie. Pěstuje se téměř výhradně v Apulii. Výsledná vína mají temnou granátovou barvu a, stejně jako samotné hrozny, je lehce nahořklé.
Primitivo je odrůda vinné révy s tmavě modrými hrozny. Pochází přibližně z 18. století a dnes se pěstuje převážně v Apulii. Její hrozny jsou určeny především na výrobu jednoodrůdového červeného vína, které má bohaté a kořeněné aroma.
Přestože většina odrůd z rodiny Malvasie je bílá, Malvasia Nera se pyšní červenými hrozny. V Itálii se používá primárně do směsí, kde se cení především její hluboká barva a kvalitní aroma. V oblasti Puglia se často mísí s odrůdou Negroamaro, v regionu Toscana zase s révou Sangiovese.
Tato odrůda s bílými hrozny patří mezi nejrozšířenější vína na světě a je známá pro mnoho různých příchutí, které jsou dány konkrétním terroirem i vinařem. Původ Chardonnay je zahalen tajemstvím. Téměř jistě ale pochází z přírodního křížení. Je to smyslné osobité víno nadčasové elegance, které svádí svou dobře definovanou strukturou a příjemnou přímočarostí pití.