Tenuta Valdipiatta
Rodinná firma
Giulio, majitel a zakladatel, koupil statek v 80. letech, aby si splnil sen o výrobě dobrého vína. S pevným a inovativním přístupem a hlubokým respektem k půdě mohl Giulio vyzdvihnout Vadipiattu mezi jednoho z nejlepších producentů vína označeného Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 předal správu statku a vinařství své dceři Miriam. Dnes si užívá života ve Valdipiattě, kde našel ideální prostředí pro svůj výzkum a zájmy z oblasti historie a literatury. Miriam Caporali je vlastníkem a hlavním manažerem Valdipiatti. Mladá podnikatelka a absolventka Obchodní administrativy z Univerzity v Říme se po bohatých zkušenostech na poli konzultací rozhodla věnovat rodinné firmě. V letech 1997 až 2002 pracovala Miriam po boku svého otce na statku, aby se naučila všechny rozmanité aspekty výroby vína. Navšítivila také Bordeaux, kde absolvovala pokročilý kurz degustace a výroby vín. Dnes figuruje jako hlavní manažer ve vedení obchodu a vztahu s veřejností.
Svahy kolem městečka Montepulciano
Vína ze statku Valdipiatta jsou získaná výhradně z hroznů rostoucích na vlastních vinicích, které zabírají přibližně 30 hektarů kopců v okolí městečka Montepulaciano. 80 % vinic se věnuje pěstování Sangiovese, tradiční toskánské odrůdy, která v Montepulcianu dostala místní název "Prugnolo Gentile". Odrůdy Canaiolo Nero a Mammolo doplňují řadu typických odrůd tohoto kraje, zatímco Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Nero vznikají bok po boku s tradiční výrobou Vino Nobile Montapulciano, Rosso di Montepulciano a Chianti. Všechny vinice byly na začátku 90. let renovované, kromě dvou částí Sanguineto a Vigna d’Alfiero, které byly vysázené na začátku 70. let, a kterým byly vyměněné pouze nosné konstrukce.
Pěstované odrůdy
Velkolepá kombinace půdy, svahu a slunečního svitu na vinici produkuje dokonalé Sangiovese: čisté na duchu a s nesrovnatelnou kvalitou, víno mimořádné komplexity se silnými aromatickými znaky a chutí třešní, tabáku, kůže, lékořice a koření s přímou a vyváženou strukturou tříslovin a kyselin, víno silné i elegantní.
Pinot noir je starobylá odrůda révy vinné s tmavými hrozny, která pochází z Burgundska. Vyrábí se z ní především červená a růžová vína. Výsledná vína jsou plná a velmi dobře se hodí k archivaci. Starší vína se podávají bez pokrmů, mladší se skvěle hodí ke zvěřině, drůběži nebo různým druhům sýrů.