Merotto
Úrodná půda kolem Trevisa
Tady láska k zemi koluje žilami pěstitelů vína jako míza v samotných révách. Graziano Merotto zpracovává své révy ručně po vzoru tradic předávaných po generace z otce na syna. Už na začátku 20. století byl Agostino Merotto velmi známý pro svá kvalitní Prosecca. Graziano byl také obdařen přirozeným talentem pro práci s půdou a jejími silnými stránkami a pro porozumění vývoje vína během celého roku. Tento mimořádný dar znamená, že rodinná historie výroby vína plná hluboce zakořeněné tradice jeho pěstování, odráží osobnost Graziana Merotta a jeho hluboké lásky k jeho vínům.
Svědomitá práce i péče o vinice
V březnu 1972 si Graziano založil vlastní vinařství a začal vyrábět sur lie vína z hroznů Prosecca. Olchera byla první vinice, kterou vlastnil, když si už jako mladý vinař byl hluboce vědom důležitosti dobrého řízení vinic. V roce 1973 koupil další vinici Particella 86. Mezi lety 1975 a 1979 začal z hroznů Pinot Bianco a Pinot Nero, rostoucích v prestižní oblasti Trentino, vyrábět víno klasickou medotou. V roce 1978 koupil svůj první autokláv a až do roku 1986 šla s klasickou metodou ruku v ruce i "methodo Martiotti". Díky neustálé obětavostí, tvrdé práci a podstatných investic do koupě nových kvalitních vinic dosáhl Graziano mnoha svých cílů.
Pěstované odrůdy
Glera je starobylá vinná réva s bílými hrozny původem ze Slovinska. Používá se na výrobu šumivých a perlivých vín Prosecco. Je nejvíce rozšířená v italské oblasti Veneto, kde roste v kopcích severně od Trevisa.
Cabernet Sauvignon je jedna z nejrozpoznatelnějších odrůd na celém světě. Je to réva pocházející z Francie, produkt spontánního křížení mezi Cabernetem Franc a Sauvignonem Blanc v 17. století. Tato odrůda byla v Itálii představena v roce 1820. Odrůda je tedy v porovnání s ostatními poměrně nová.
Pinot noir je starobylá odrůda révy vinné s tmavými hrozny, která pochází z Burgundska. Vyrábí se z ní především červená a růžová vína. Výsledná vína jsou plná a velmi dobře se hodí k archivaci. Starší vína se podávají bez pokrmů, mladší se skvěle hodí ke zvěřině, drůběži nebo různým druhům sýrů.