Brojli
Práce s respektem k přírodě
Uprostřed friulských nížin si naše společnost vyvinula historicko-kulturní kontext oblasti Aquileia, kde se víno pije už od dob Římské říše. Úrodná půda, bohaté a opravdové produkty, které vyrábíme s respektem k naší planetě, to je naše hlavní parketa. Naše společnost se vždy starala o půdu a díky tomu jsme rok za rokem schopni v našich vínech nabízet kvalitu a originalitu, která se zrcadlí v duchu naší ušlechtilé práce. Ochutnat naše víno znamená sdílet naši cestu, naši snahu a naši přítomnost na této krásné zemi. Naše hrozny pěstujeme a zpracováváme přírodními metodami, kterí nejsou invazivní a respektují hodnotu země.
Nejkvalitnější suroviny a tradiční metody
Nížiny Friuli přinášejí půdu, která je vhodná pro pěstování vína, a která je zpracovávána podle starodávných selských zvyků. Výsledná vína jsou obzvlášť lahodná a příjemně aromatická. Abychom dosáhli jejich skvělé kvality, vyrábíme je z BIO surovin a tradičními metodami. Naším cílem je chránit tradice a charakter našich produktů, podpořit vyrovnaný rozvoj naší nádherné země a zlepšit kvalitu života, kultury a životního prostředí.
Pěstované odrůdy
Víno z hroznů Friulano splňuje očekávání štědrého a vřelého zážitku z jeho pití. Plynoucí čas mu přidává osobnost a nové dimenze smyslového uspokojení. Dříve byla tato odrůda zvaná Tocai Friulano, ale jméno Tokaji nese dnes už chráněné maďarské dezertní víno. Většina vinařů svůj název tedy zkrátila na prosté Friulano, réva může ale nést i označení Sauvignon Verde nebo Sauvignonasse. Dnes se toto víno pěstuje dokonce i v Chile. Jde o nejvíce reprezentativní víno regionu Friuli.
Rodina odrůdy tramín je jedna z nejstarších, která se stále pěstuje a pravděpodobně pochází původně ze starověkého Egypta nebo Řecka. Později se pěstovala v severní Itálii a jižním Tyrolsku. Její název pochází zřejmě z vesnice Tramin v jižnám Tyrolsku. Aromatická odrůda tramínu je jedna z nejlépe rozpoznatelných a nejznámějších odrůd používaných k výrobě bílého vína.
Tato odrůda s bílými hrozny patří mezi nejrozšířenější vína na světě a je známá pro mnoho různých příchutí, které jsou dány konkrétním terroirem i vinařem. Původ Chardonnay je zahalen tajemstvím. Téměř jistě ale pochází z přírodního křížení. Je to smyslné osobité víno nadčasové elegance, které svádí svou dobře definovanou strukturou a příjemnou přímočarostí pití.
Tato vinná réva má hrozny typicky tmavě modré barvy. Jeho název pravděpodobně pochází z francouzského slova pro mladého kosa "merlot", což je zdrobnělina slova merle (kos). Je jednou z nejznámějších odrůd na světě.
Tato mezinárodní odrůda vína s černými bobulemi není ve světě příliš známá. První záznamy Cabernetu Franc sahají až do 17. století, kde se víno pěstovalo v údolí Loiry. Ve Friuli se odrůda objevila na začátku 19. století a dnes je v tomto regionu velmi ceněná, hlavně díky jejímu výraznému travnatému tónu.
Refosco je původní odrůdou, vzácným domorodým vínem, které lze nalézt pouze v této oblasti. Na rozdíl od ostatních vín nebylo nikdy odvezeno a nepěstuje se tedy nikde jinde na světě. Refosco roste na půdě obsahující malé množství železa, což dodává výslednému vínu výraznou chuť. Tato původní odrůda vína s černými bobulemi je považována za nejlepší z rodiny Refoschi.
Ryzlink rýnský je velmi starobylá odrůda bílé vinné révy pocházející z údolí německé řeky Rýn. Dnes se pokládá za jednu z nejkvalitnějších odrůd pro výrobu bílého vína.
Pinot Bianco, česky Rulandské bílé, je vinná réva se světlými hrozny, která se používá na výrobu bílého vína původem z Francie. Jde o spontánní mutaci odrůdy Pinot Grigio (Rulandské šedé).
Pinot Grigio je jedna z nejpopulárnějších odrůd dnešní doby. Název "Pinot" pochází z francouzského slova "pine cone", které odkazuje ke způsobu, jakým hrozny této odrůdy rostou v malých trsech podobných tvaru borovicové šišky. Hrozny mají šedo-modrou barvu, což také odkazuje k francozuského názvu Pinot gris (šedý).