Castello di Buttrio

Castello di Buttrio

Ve světě vína může jméno znamenat všechno. Být Alessandra Felluga a nést tak známé příjmení je velká pocta, ale ještě větší zodpovědnost. Víno je tradice, ale také inovace. Musí být autentické vůči ovoci, ze kterého pochází a posílit jeho smysl pro místo.

Historie

Důležitý program restrukturalizace

Po akvizici statku Castello di Buttrio byl zahájen pečlivý restrukturalizační program. Vše, od vinných rév až po půdu, zámek a hospodářské budovy, pořebovalo pozornost. Řádek po řádku a kámen po kameni se začal formovat program ke změně a 25hektarový podnik s 13 hektary vinné révy se začal rozšiřovat. Alessandra Felluga pracovala se svým otcem Marcem od začátku, kdy v roce 1944 statek Buttrio získal. Zdálo se, že v oblasti Friuli, pro kterou jsou typická spíše bílá vína, je hazard vsadit na prémiová červená. Alessandra však sdílela vizi svého otce a i díky tomu, že si terroiru Buttrio velmi vážila, v roce 2007 statek převzala.

Alessandra Felluga
Alessandra Felluga

Víno je otázkou osobnosti a stylu. Věřím, že naše vína silně odráží způsob, jakým žiju svůj život, moje vztahy a také moje výzvy. Castello di Buttrio je moje vinařství a mou touhou je proměnit ho v malý vesmír, kde všechny části do sebe zapadají v jeden kompletní smyslový zážitek.

Vinice

Celkem 26 hektarů vinic

Prvním cílem Alessandry bylo porozumět a dostat to nejlepší z jejího bohatého dědictví historického vinohradu. Mnoho pozemků bylo už dávno osazeno a měly menší výnosy než později vysazené rostliny, ale i starší řádky začaly znovu nalézat svou ztracenou sílu. Celý úkol obnovy vinice pokračuje dodnes. Přírodní vlivy jako vítr, voda, půda a sluneční paprsky jsou s respektem ponechány, aby dělaly svou nezbytnou práci. Produkce hroznů je zaměřena na nižší výnosy a ovoce to splácí tím, že dává elegantní, vyzývavě osobité víno. Dnes obklopuje Castello di Buttrio celkem 26 hektarů vinic.

Pěstované odrůdy

Friulano

Víno z hroznů Friulano splňuje očekávání štědrého a vřelého zážitku z jeho pití. Plynoucí čas mu přidává osobnost a nové dimenze smyslového uspokojení. Dříve byla tato odrůda zvaná Tocai Friulano, ale jméno Tokaji nese dnes už chráněné maďarské dezertní víno. Většina vinařů svůj název tedy zkrátila na prosté Friulano, réva může ale nést i označení Sauvignon Verde nebo Sauvignonasse. Dnes se toto víno pěstuje dokonce i v Chile. Jde o nejvíce reprezentativní víno regionu Friuli.

Chardonnay

Tato odrůda s bílými hrozny patří mezi nejrozšířenější vína na světě a je známá pro mnoho různých příchutí, které jsou dány konkrétním terroirem i vinařem. Původ Chardonnay je zahalen tajemstvím. Téměř jistě ale pochází z přírodního křížení. Je to smyslné osobité víno nadčasové elegance, které svádí svou dobře definovanou strukturou a příjemnou přímočarostí pití.

Sauvignon

Odrůda se zelenými hrozny pocházející z francozuského Bordeaux. Jeho název pravděpodobně pochází z francouzského slova "sauvage", což v překladu znamená divoký. Sauvignon Blanc je jedno z nejvýraznějších vín na světě. Obsahuje bohaté aromatické látky ve vůni jarních květin, hrušek a divokého fenyklu. Typické aroma dělá ze Sauvignonu okamžitě přitažlivé víno a jeho vonná dostupnost si už získala bezpočet fanoušků. 

Refosco

Refosco je původní odrůdou, vzácným domorodým vínem, které lze nalézt pouze v této oblasti. Na rozdíl od ostatních vín nebylo nikdy odvezeno a nepěstuje se tedy nikde jinde na světě. Refosco roste na půdě obsahující malé množství železa, což dodává výslednému vínu výraznou chuť. Tato původní odrůda vína s černými bobulemi je považována za nejlepší z rodiny Refoschi.

Merlot

Tato vinná réva má hrozny typicky tmavě modré barvy. Jeho název pravděpodobně pochází z francouzského slova pro mladého kosa "merlot", což je zdrobnělina slova merle (kos). Je jednou z nejznámějších odrůd na světě.

Pignolo

Pignolo může být považované za nejušlechtilější původní odrůdu s čerými bobulemi. Produkuje malé množství válcovitých trsů vína s kulatými sladkými hrozny, které jsou jemné a vzácné, jako víno samo. Od konce 14. století se po dlouhý čas pěstovalo v kopcích Friuli až do druhého poválečného období, kdy mu hrozilo vyhynutí. Na konci 70. let tuto odrůdu zachránil dlouhodobý projekt pro jeho obnovu. V této době produkuje skvělé víno s majestátním, rustikálním a typicky friulským charakterem.